Profilaktyka cukrzycy w miejscu pracy – co mówią liczby?
Dbałość o zdrowie pracowników to dziś nie tylko trend – to konieczność. Coraz więcej firm szuka realnego wsparcia zdrowia swojego zespołu – nie tylko w zakresie samopoczucia, ale także wczesnego wykrywania poważnych problemów, takich jak nadwaga czy cukrzyca typu 2.
W LongLife odpowiadamy na te potrzeby, realizując działania profilaktyczne dostosowane do rzeczywistych wyzwań współczesnego miejsca pracy. Podczas jednej z takich akcji zaproponowano pracownikom pomiar masy ciała i oznaczenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Wyniki jasno pokazały skalę nieprawidłowości.
Efekt? Wymowny i zdecydowanie skłaniający do przyjrzeniu się temu bliżej.
Nadmierna masa ciała – realny problem w miejscu pracy
Na podstawie analizy wskaźnika BMI u 23 uczestników stwierdzono, że:
- prawidłową masę ciała miało tylko 17% badanych,
- 70% miało nadwagę,
- kolejne 13% cierpiało na otyłość.
Oznacza to, że aż 83% uczestników ma nadmierną masę ciała – nadwagę lub otyłość. To niepokojący wynik, szczególnie w kontekście ryzyka wystąpienia chorób metabolicznych – w tym cukrzycy typu 2.
Jak wypadają pracownicy na tle całej populacji?
Dla porównania, według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego (NIZP PZH — PIB) z 2022 roku – 52,2% Polaków w wieku 20 lat i więcej miało zbyt wysoką masę ciała (indeks BMI ≥ 25), a 13,6% cierpiało na otyłość (BMI ≥ 30).
W porównaniu do powyższego, wskaźnik nadwagi i otyłości wśród pracowników badanej firmy jest znacznie wyższy niż średnia względem Polski, co może wskazywać na potrzebę wdrożenia szerszych działań profilaktycznych i edukacyjnych w miejscu pracy.
Cukrzyca typu 2 – ukryte zagrożenie?
Statystyki Abdullah, Asnawi, Anna Peeters, Maximilian de Courten, and Johannes Stoelwinder. “The Magnitude of Association between Overweight and Obesity and the Risk of Diabetes: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.” Diabetes research and clinical practice 89, no. 3 (2010): 309–19 pokazują, że:
- osoby z nadwagą mają 199% większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała,
- w przypadku otyłości ryzyko to wzrasta aż do 619%.
Na szczęście – dobra wiadomość jest taka, że już umiarkowana redukcja masy ciała i minimum 150 minut ruchu tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania o 58%. (Źródło: Maruthur NM, Ma Y, Delahanty LM, Nelson JA, Aroda V, White NH, Marrero D, Brancati FL, Clark JM; Diabetes Prevention Program Research Group. Early response to preventive strategies in the Diabetes Prevention Program. J Gen Intern Med. 2013 Dec;28(12):1629-36. doi: 10.1007/s11606-013-2548-4. Epub 2013 Jul 17. PMID: 23860722; PMCID: PMC3832727).
Hemoglobina glikowana (HbA1c) – szybki i wiarygodny wskaźnik ryzyka cukrzycy
HbA1c to prosty parametr krwi, który pozwala określić, jaki był średni poziom glukozy we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy. Jest kluczowym wskaźnikiem w ocenie ryzyka cukrzycy typu 2 – jeszcze zanim pojawią się pierwsze objawy.
Normy HbA1c:
- poniżej 5,7% – poziom prawidłowy,
- 5,7-6,4% – stan przedcukrzycowy,
- 6,5% i więcej – cukrzyca typu 2.
Po analizie badań zrealizowanych w ramach profilaktyki zdrowotnej stwierdzono, że:
- 91% uczestników miało prawidłowy wynik, co wskazuje na dobrą kontrolę poziomu glukozy we krwi i brak zaburzeń gospodarki węglowodanowej,
- 9% (łącznie stan przedcukrzycowy i cukrzyca) wymaga konsultacji lekarskiej potencjalnego monitorowania oraz analizy i zmiany obecnych nawyków żywieniowych.
Wśród 4% badanych wynik HbA1c może wskazywać na występowanie cukrzycy, szczególnie gdy występują jej objawy.
Sprawdź wpis: EVP jako narzędzie budowania przewagi na rynku pracy
Znaczenie profilaktyki cukrzycy z perspektywy dietetyka klinicznego
Z punktu widzenia dietetyka klinicznego działania profilaktyczne w środowisku pracy są niezwykle istotne z kilku powodów:
- pozwalają na wczesne wykrycie ryzyka i szybką interwencję co daje szansę na uniknięcie pojawienia się cukrzycy typu 2 w przyszłości,
- edukacja żywieniowa i indywidualne konsultacje mogą pomóc pracownikom w trwałej zmianie nawyków żywieniowych,
- promowanie ogólnie pojętego zdrowego stylu życia przekłada się na lepsze samopoczucie, większą efektywność pracy i mniejszą absencję chorobową.
Wnioski?
Wyniki badań jasno pokazują, jak ważne są działania profilaktyczne – nie tylko w skali kraju, ale przede wszystkim lokalnie – w konkretnych firmach.
Warto pamiętać, że:
- nawet proste badania mogą wykryć zagrożenia zdrowotne,
- szybka reakcja pozwala uniknąć rozwoju choroby,
- edukacja i wsparcie specjalistów zwiększają szanse na zmianę nawyków.
Jeśli chcesz zorganizować podobną akcję w swojej firmie, skontaktuj się z nami – pomożemy wdrożyć działania dopasowane do potrzeb Twojego zespołu.
Zadzwoń: +48 535 678 736 , +48 535 743 026 ,
napisz: katarzyna.brzostek@longlife.pl, a.leszczynska@longlife.pl,
lub umów się na spotkanie.